top of page
Sök
  • Roslags Glas

Känn värmen från bastun omkring dig!Den vedeldade bastun ger en riktig badkänsla: speciella dofter, förväntan vid uppvärmning och en enkel struktur. Det bekväma sprakande ljudet är svårslaget under badet. Men den vedeldade bastun behöver lite mixtrande. Men för många är detta ett stort besvär och bidrar bara till det roliga med bastun.

De traditionella ång- och stenbastur som de flesta växer upp med är konvektion, och har du varit på ett gym har du säkert upplevt hur ett ångbad känns. Värmestrålare är en relativt ny metod för bastuvärmning – de kan vara ett utmärkt alternativ för mindre bostäder eller lägenheter, eftersom de kräver mindre isolering.

Väggar, golv och tak måste låta varm och fuktig luft passera. Om du stänger för mycket riskerar du att kapsla in fukt, vilket kan orsaka problem. I de allra flesta fall är en bastu ett torrt rum, eftersom värmen från kaminen eller utrustningen kommer att torka bort eventuell kvarvarande fukt efter badet.


Värm upp snabbt för att lindra stress


Infraröd bastu, å andra sidan, använder penetrerande infraröda strålar för att direkt värma upp kroppen, inte bastuutrymmet. De genererar vanligtvis upp till 50 - 60 grader Celsius på 10 minuter, vilket höjer användarens kroppstemperatur för att framkalla svettning, förbättra blodcirkulationen, minska stress och trötthet med mera.

Traditionella bastur använder elektriska eller vedeldade aggregat för att värma upp luften och utrymmet i bastun. De kan generera temperaturer på 85 - 90 grader Celsius på en timme, mycket varmare än en infraröd bastu. På grund av denna "värmestress" är traditionella bastur kända för många vetenskapligt underbyggda hälsofördelar, inklusive förbättring av kardiovaskulärt och blodtryck, lindra spända eller spända muskler, samt avslappning, minskad stress och förbättrat humör.

Att kunna justera hastigheten på fläkten är viktigt eftersom detta spelar en avgörande roll för att hålla temperaturen i bastun. Om fläkten flyttar för mycket luft blir bastun inte tillräckligt varm. Om intensiteten inte räcker till kommer luften inte att cirkulera ordentligt och bastun blir kvävande.

45 visningar0 kommentarer

Opmerkingen


bottom of page